Presentaties voor scholen

De presentaties worden door de onderwijsinstelling aangeboden aan ouders of het team. Hoe-zo leren verzorgd de inhoudelijke presentatie. De onderstaande presentaties zijn beschikbaar:

Presentatie ‘(H)erken de beelddenker’ voor ouders van kinderen in het basisonderwijs

Kinderen met een levendige verbeelding en die daardoor helemaal kunnen opgaan in hun fantasiewereld. Kinderen die gemakkelijk afgeleid zijn en instructies die herhaald moeten worden voordat taken worden uitgevoerd. Gebruikt het kind vaak creatieve woordspelingen en heeft het weinig besef van tijd. Dit kunnen tekenen zijn van beelddenkende kinderen.

Beelddenkende kinderen hebben vaak een vol hoofd. Door het associëren en de vele beelden die ze zien is het een beetje een rommel in hun hoofd. Gelukkig is het met de juiste begeleiding mogelijk om deze kinderen te helpen leren en zich effectief staande te houden in deze talige wereld. Je ziet vaak dat deze kinderen letters en cijfers spiegelen, moeite hebben met lezen, het automatiseren van de tafeltjes en klokkijken.

Deze presentatie is voor ouders waarvan hun kind sterk visueel is ingesteld of vermoedelijk een beelddenker. ‘Het zit er wel in maar komt er niet uit’. Dit is een veel voorkomende uitspraak van leerkrachten en ouders. Er zijn kinderen die in de basisschool vastlopen omdat ze niet in woorden maar in beelden denken!

Tijdens deze presentatie leren ouders hun kind beter begrijpen en worden er tips gegeven welke hulp je als ouder aan je kind kan geven.

Beelddenkers hebben een gave dat ze abstracte ongrijpbare informatie in plaatjes kunnen vangen die de beelddenker uitstekend kan onthouden. Dit kan met letters, cijfers, woorden, tafels, sommen en de klok. De leerlingen komen zo weer tot hun recht, behalen betere resultaten en ze zien met meer zelfvertrouwen de toekomst tegemoet. Ze zullen meer bewust zijn van hun eigen kunnen en begrijpen waarom anderen anders denken dan zij zelf.

Presentatie ‘(H)erken de beelddenker’ voor basisschool teams

Deze presentatie is gericht op kinderen in de klas die sterk visueel zijn ingesteld. ‘Het zit er wel in maar komt er niet uit’. Dit is een veel voorkomende uitspraak van leerkrachten en ouders. Er zijn kinderen die in de basisschool vastlopen omdat ze niet in woorden maar in beelden denken! Het zijn beelddenkers.

Je ziet vaak dat deze kinderen letters en cijfers spiegelen en moeite hebben met lezen, het automatiseren van de tafeltjes en klokkijken. Bij deze kinderen zie je vaak een discrepantie tussen hun verbale en performale vaardigheden.

Deze presentatie is zeer geschikt voor de leerkrachten in het basisonderwijs omdat in iedere groep wel een aantal beelddenkers zitten, of kinderen die sterk visueel zijn ingesteld. Tijdens de presentatie leer je hoe je een beelddenker kunt herkennen en begrijp je waarom deze leerlingen het in de klas soms erg moeilijk kunnen hebben. Tevens krijg je als leerkracht veel handvaten aangeboden die je voor de hele klas kunt inzetten.

Presentatie ‘Ik leer leren’ voor ouders

Tijdens de presentatie ‘Ik leer leren’ krijg de ouder meer inzicht in hoe het kind het leren efficiënt kan aanpakken en hoe je als ouder daarbij kan helpen. De presentatie is geschikt voor ouders waarvan het kind problemen ervaart bij het leren of vastloopt bij huiswerk en schooltaken. Daarnaast is deze presentatie geschikt voor ouders die hun kind willen ondersteunen bij het plannen en organiseren.

De presentatie levert informatie hoe je kunt helpen om het kind zelf te laten ontdekken welke manier van leren het beste werkt en om daar gericht en gemotiveerd mee aan de slag te gaan. De onderwerpen die aan bod komen zijn: leervoorkeur en leerstijlen, hoe werkt ons geheugen en op welke manier kun je de lesstof het beste onthouden. Wat kun je doen bij faalangst en kinderen die niet gemotiveerd zijn. Wat bedoelen we met concentratie en hoe kun je kinderen helpen bij het plannen en organiseren.

Na afloop ontvangt de ouder

  • Een ‘Hoe reageert mijn puber’ test. Een superhandige manier om in kaart te brengen hoe jouw puber op jou reageert, wat je daaruit kunt afleiden.
  • Een A4-poster ‘Eerste Hulp Bij Concentratie’ met 10 tips
  • Een weekplanner

Presentatie ‘Ik leer leren’ voor teams

De presentatie ‘Ik leer leren’ geeft informatie over de voorwaarden die nodig zijn om te kunnen leren en hoe je kinderen en jongeren kunt ondersteunen om efficiënt te leren.

Onderwerpen uit deze presentatie zijn:

  • Hoe werkt ons geheugen en op welke manier kun je de lesstof het beste onthouden.
  • Welke leerstijlen en leervoorkeuren zijn er.
  • Wat kun je doen bij faalangst en kinderen die niet gemotiveerd zijn.
  • Wat bedoelen we met concentratie
  • Hoe kun je kinderen helpen bij het plannen en organiseren.

Neem a.u.b. contact op voor aanvullende informatie of het plannen van een afspraak.

Terug naar: Programma voor scholen

© 2024 Hoe-zo leren